przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Boeuf Stroganoff wg. mnie

Poziom: trudny
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1kg polędwicy wołowej
- 6 szalotek lub 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- sól
- czarny pieprz
- masło klarowane
- śmietana kremówka 36% około 700 ml
- 2 średnie ogórki kiszone (kwaszone)
- 100 ml Cognac

Opis przygotowania:
Polędwicę kroimy w plastry około 0,5 cm w poprzek włókien. Następnie kroimy w słupki (paski) też około 0,5 cm. Mięso oprószamy świeżo i grubo mielonym pieprzem, skrapiamy połową alkoholu i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso lekko solimy i partiami obsmażamy na maśle klarowanym (masło bardzo rozgrzane). Nie możemy dopuścić by zaczęło się dusić. Szybko obrumieniamy i przekładamy z patelni do innego naczynia gdzie odpoczywa. Szklimy cebulę z odrobiną soli i pieprzu, na patelni po usmażeniu mięsa. Dodajemy krojone w paseczki ogórki kiszone (bez nasion). Chwilę smażymy. Deglasujemy resztą alkoholu, flambirujemy. Dodajemy kremówkę. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego. Tylko by nadać sosowi lekko różowy kolor. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem jeżeli tak uważamy. Dorzucamy mięso wraz z sosem z dna naczynia. Już nie gotujemy tylko lekko podgrzewamy by mięso znów było ciepłe.
Podajemy z kluseczkami francuskimi lub bagietką.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 5611 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin