| Brownie klasyczne | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: b. łatwy Głosów: 1Ocena: 1.00
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
 - 1 kostka (200 g) masła
 - 100 g mąki
 - 300 g cukru
 - 6 jaj
 - 50 g łuskanych włoskich orzechów
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec 18 - 20 min.
 Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty. Podawać z zimnym mlekiem.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: To ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia amerykańska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 9506 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |