przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





BUŁECZKI ŚWIETEGO ANTONIEGO


Poziom: b. łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 15
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Proporcje na 15 sztuk  orientacyjnie
Składniki
1 kg mąki chlebowej pszennej
30 g soli
80 g cukru
100g masła
Kostka drożdży 100g
4 jaja kurze
300 ml mleka pełnego
Szczypta kurkumy

Opis przygotowania:
Metoda działania:

Rozgrzewamy piec- piekarnik do 200 st. C.
W dużej misce umieszczamy po kolei składniki, a więc:
Przesiewamy mąkę , dodajemy sól, wlewamy roztopione masło, rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem, mieszamy dokładnie, wlewamy do miski, dodajemy szczyptę kurkumy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, do uzyskania gładkiej, sprężystej masy. Dzielimy na porcje - kule, tak po ok. 110 g, poprószyć każdą lekko mąką, aby się nie pokleiły. Układamy w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy wilgotną ściereczką na ok. 50 minut, lecz wcześniej każdą kulę nacinamy lekko nożem na krzyż. Jak bułki wyrosną odkrywamy i już bez ściereczki wkładamy blachę do pieca . Pieczemy ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Przed podaniem wystudzić. Gorące pieczywo może dotkliwie poparzyć przewody. Smacznego.
Opis / Uwagi:
June in Lisbon. Saint Anthony (August 15, 1195  June 13, 1231) also venerated as Saint Anthony of Lisbon and Saint Anthony of Padua, is a Catholic saint who was born in Lisbon, Portugal, as Fernando Martins de Bulhőes to a wealthy family and who died in Padua, Italy. St. Anthony is known in Portugal and Brazil as a marriage saint, because legend has him as one who conciliated couples. His feast day, June 13, is Lisbon's municipal holiday, celebrated with parades and marriages of humble couples,
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 5101 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin