przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Bucatini alla carbonara

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 6
Ocena: 4.67
Składniki:
- 500 g makaronu bucatini (oczywiście możecie spokojnie użyć spaghetti)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g chudego bekonu
- 4 jajka
- 300 ml Ramy Cremefine do gotowania
- 50 g parmezanu tartego
- sól morska
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz

Opis przygotowania:
1. Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy.
2. Pokrój boczek w paseczki.
3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Podsmaż boczek na patelni na złoto.
5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.
6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).
7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem.
Opis / Uwagi:
Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić.
Region:  Kuchnia włoska
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 10321 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin