Bulion warzywny |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 2 posiekane cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 4 posiekane marchewki
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- łyżeczka suszonego tymianku
- liść laurowy
- ząbek czosnku (położony na deseczce i zgnieciony płaską stroną ostrza noża)
- 2.5 l wody
|
Opis przygotowania: Cebulę usmażyć w oliwie na złoty kolor. Dodać marchew i seler, smażyć przez 4 min., mieszając. Doprawić solą i pieprzem i podlać dwiema łyżkami wody. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 min. Warzywa wraz z tłuszczem przełożyć do garnka i zalać resztą wody. Doprowadzić do zawrzenia. Odszumować. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogiei gotować, aż warzywa będą miękkie. Gotowy bulion przecedzić. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 10167 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |