przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Canelloni

Poziom: łatwy
Głosów: 14
Ocena: 3.43
Składniki:
Pół paczki makaronu canelloni (takie grube rurki),
pół kilograma chudego mielonego mięsa (wołowina lub indyk),
1 cebula,
kartonik przecieru pomidorowego (doskonały robi Melissa lub Valfrutta),
2 ząbki czosnku,
garść tartego sera,
kilka łyżek oliwy,
sól i pieprz do smaku.

Opis przygotowania:
Canelloni podgotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 6 min.) i ani minuty dłużej, bo się rozleci. Przelewamy zimną wodą. W czasie, gdy makaron się gotuje, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i mięsko na odrobinie oleju (najlepiej na teflonowej patelni). Kiedy jest usmażone dolewamy przecier pomidorowy, tylko tyle, żeby zrobiła się z tego masa. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku.
Gotowe rurki napełniamy masą przy pomocy łyżeczki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym odrobiną oliwy. Resztę sosu podgrzewamy w rondelku, doprawiamy solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pieprzem. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy łyżeczkę cukru, ale sosy firm wymienionych powyżej są właściwie gotowe do spożycia. Wylewamy na canelloni i posypujemy serem. Wstawiamy do gorącego piekarnika.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 19599 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin