przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





CARUNCHA


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki
500 gram mięsa mielonego wp-woł, jagnięcina, lub indycze
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno posiekanej
100 gram sera mozzarella lub inny typ włoski
Olej do smażenia
Pieprz i sól do smaku
1 szczypta oregano lub mięty

Składniki sosu
1 szklanka czerwonych porzeczek (czyste owoce)
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 szczypta mięty, lub oregano

Opis przygotowania:
Do dzieła: najpierw sos, w małym rondelku umieszczamy porzeczki, jeśli były mrożone musimy poczekać aż rozmarzną, rozgniatamy owoce widelcem dodajemy ocet i miód, mieszamy dokładnie i podgrzewamy mocno a krótko aby sos nie zaczął się karmelizować, odstawiamy na bok , pora na mięsko.
Mieszamy mięso z przyprawami i cebulą dokładnie , tak aby składniki się dobrze pokleiły ponieważ nie dodajemy jajka. Ser kroimy w plasterki. Z mięsa formujemy okrągłe placuszki i niezbyt grube. Na jednym układamy kawałek sera i nakrywamy drugim zlepiając brzegi, i z następnymi podobnie, plaster mięsa, ser, plaster mięsa, zlepianie brzegów. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grilowej, lub zwykłej. Grilowa patelnia da nam ozdobne paski ciemniejsze od smażenia. Można też grilować, lecz wtedy malujemy nasze mięska oliwa z obu stron. Podajemy gorące z ciepłym sosem i ryżem lub chlebem pita. Oczywiście obowiązkowo musi być sałatka, np. sałata, pomidory, ogórek, oliwki, sos winegret. Smacznego.
Wykwintnie: podanie z czerwonym winem stworzy świetną uroczystą kolację
Opis / Uwagi:
jeśli lubicie pikantne potrawy nic nie stoi na drodze aby dodać chili do sosu i mięsa
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 3678 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin