|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chleb codzienny |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: 2 bocheneczki Głosów: 25 Ocena: 4.75 Składniki: - 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej, gdyż zabije drożdże) można dać ciepłe mleko wtedy ciasto będzie pulchniejsze i zaniknie niemal całkiem zapach drożdży
- 1 szklanka serwatki, maślanki lub jogurtu naturalnego o temp. 22 st. C
|
Opis przygotowania: Do dzieła!
Przesiewamy mąkę przez sito lub durszlak o drobnych oczkach. Pozwoli nam to na wyłapanie ewentualnych przykrych niespodzianek i napowietrzenie mąki. Drożdże kruszymy do dużej miski, dodajemy cukier, dolewamy wodę i dodajemy łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć lub rozpuścić. Odstawiamy nasz zaczyn w spokojne miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut aby drożdże zaczęły swoją pracę. Gdy zaczyn zacznie mocno pracować dodajemy przesianą mąkę, sól, maślankę więc miska powinna być odpowiednio duża abyśmy mogli zarobić ciasto. Dokładnie mieszając wyrabiamy ciasto na miękką zwartą gładką masę. Ja używam do tego drewnianej szpatuły. Odkładamy nasze ciasto, przykrywamy folią aby nie wyschło i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno nam w tym czasie znacznie zwiększyć objętość. W między czasie przygotowujemy formę (formy), smarujemy ścianki i dno margaryną do pieczenia, obsypujemy płatkami owsianymi które nam się przylepią do ścianek formy. Przekładamy ciasto do formy, ugniatamy lekko naszą szpatułą zamaczaną w wodzie, nacinamy wierzch lekko nożem i posypujemy ziarnem wg uznania, słonecznikiem sezamem lub kminkiem. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Nagrzewamy nasz piec do temperatury 200 stopni, musimy go naparować skrapiając czystą zimną wodą ze spryskiwacza. Będzie to super środowisko do pieczenia i pozwoli ładnie zrumienić nasz chleb. Wkładamy formę z ciastem do pieca i pieczemy ok. 40-50 minut. Gdy chleb się zarumieni na ciemno słoty kolor sprawdzamy czy jest upieczony. Jeśli odgłos pukania palcem w skorupę będzie głuchy to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce lub na koszyku i po wystudzeniu możemy zakosztować naszego super chlebka. |
|
Opis / Uwagi: PS. Po kilku pieczeniach każdy następny wypiek chleba będzie prostszy i łatwiejszy.Podstawowa porada: korzystniej będzie dla naszego chleba jak wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową lub odrobinę wyższą, gdy przechowujemy coś w lodówce należy to odpowiednio wcześniej wyjąć z chłodu. Drożdże powinny być najświeższe jak to możliwe i nie mrożone. Temperatura w kuchni powinna być nie niższa niż 22 st. C, pozwoli to na dobre wyrastanie ciasta i zaczynu. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 12660 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
POPRAWKA Dodał/a chef7 dnia 2016-08-27 19:36:21
za dużo drożdży powinno być 4 dkg
| chlebek Dodał/a ~samanta dnia 2010-08-12 21:31:34
ten chlebek wyglada bardzo apetycznie , czuje piekny zapach , kiedys wpadne na taki chlebek
|
|
|
|