Ciasteczka maślane I |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 700 g mąki (ok. 4 szkl.)
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 250 ml śmietany
- 4 żółtka
- 20 g drożdży
- sól
|
Opis przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać odrobinę śmietany oraz łyżkę cukru. Rozetrzeć składniki i rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodać pozostałe składniki i posiekać je wszystkie nożem, aż powstanie jednolita masa. Odstawić ją w chłodne miejsce na co najmniej 6 h. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty. Piec 10 min. w nagrzanym do 220°C piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Można przybrać je lukrem lub polewą i posypać siekanymi orzechami albo konfiturą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5860 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |