Ciasteczka owsiane mojej cioci |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 10 Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: Pierwszy sposób:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła do posmarowania pergaminu
Można je robić jeszcze w inny sposób:
- 10 dag masła roślinnego
- 10 dag cukru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki surowych płatków owsianych
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 2 łyżki przegotowanej wody
|
Opis przygotowania: W rondlu zagotować mleko z cukrem i masłem.
Płatki owsiane oraz kakao wymieszać i wsypać do gotującego się z masłem i cukrem. mleka.
Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut przez cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Wyjmować łyżką i układać na posmarowanym masłem pergaminie. Podawać po ostygnięciu.
Drugi sposób:
Masło rozpuścić z cukrem. Kakao połączyć z wodą, dodać do masła rozpuszczonego i zagotować.
Go gotującej się masy wsypać płatki i gotować mieszając by się nie przypaliło 3 minuty..
Dodać skórkę pomarańczową, oraz umyte i osuszone rodzynki.
Dalej postępujemy tak, jak w pierwszym przepisie. |
|
Opis / Uwagi: Smakują znakomicie z mlekiem na śniadanie . |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7889 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |