|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto drożdżowe debiutanckie |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1/2 kg mąki
- 7,5 dkg drożdży
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 10 dkg cukru
- 1/4 kostki margaryny Kasi
- 25 ml oleju
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny
- tłuszcz do posmarowania formy
Kruszonka:
- 100g mąki
- 60g rozpuszczonego masła chłodnego
- 60g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
|
Opis przygotowania: Przesianą mąkę wsypać do miski, roztopić margarynę żeby była letnia, dodać do niej olej. Przygotować rozczyn -drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy żółtka z resztą cukru. Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka z cukrem, cukier waniliowy, sól i otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wyrobić ręką, pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące,rodzynki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Formujemy kulę, lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz.
Foremkę wyładamy papierem do pieczenia, obsypujemy lekko mąką i smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego. Pieczemy na małym ogniu, gdy ciasto wyrośnie podkęcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy, ciacho jest upieczone.
Kruszonka:
Wszystkie składniki razem mieszamy i rozdrabniamy rękoma i mamy kruszonkę.
Smacznego. |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 5526 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|