| Ciasto francuskie podstawowe | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 31Ocena: 3.59
- 40 dkg mąki
 - 1 jajko
 - 40 dkg masła
 - łyżka octu
 - 20 ml czystej wódki
 - 1 - 2 łyżki letniej wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zagnieść pulchne ciasto podstawowe z mąki, octu, wódki i letniej wody. Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej masło. Podsypać masło odrobiną mąki i spłaszczyć wałkiem tak, aby otrzymać kwadrat o grubości 1.5 cm. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto podstawowe na okrągły i dość cienki placek (uwaga: ciasto łatwo się rozrywa). Na placku ułożyć masło. Przykryć je wystającymi brzegami ciasta, formując kopertę. Rozwałkować przygotowaną kopertę tak, aby ułożone w środku masło dokładnie połączyło się z ciastem podstawowym. Wałkować tylko w jedną stronę!!! Złożyć ciasto na czworo i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki (na dolną półkę). Ciasto rozwałkować ponownie, poskładać i włożyć do lodówki. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Można je przechowywać w zamrażalniku.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia francuska | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 28844 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |