przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasto na pierogi


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 25-30 sztuk
Głosów: 19
Ocena: 3.25
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki z lekkim "czubem" mąki pszennej
- jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy

Opis przygotowania:
Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, włączamy na wysokie obroty. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części - jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie wyschły.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów)
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 28566 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






:)
Dodał/a ~perełka dnia 2010-04-20 14:59:38

Dziś mam zamiar je zrobić..ma nadzieję ze wyjda pyszniuuuutkie...:))












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin