przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto na pizzę I

Poziom: średni
Głosów: 13
Ocena: 2.30
Składniki:
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 1/2 szklanki wody i mleka
- 1-2 łyżki oliwy
- szczypta soli

Opis przygotowania:
Drożdże rozprowadzić z letniej wodzie i mleku. Na stolnicę przesiać mąkę, w środku zrobić dołek, wlać drożdże i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać oliwę i dalej wyrabiać, aby ciasto było gładkie. Włożyć je do naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy rozwałkować i zrobić naokoło wałeczek, aby nadzienie było zabezpieczone". Pizzę piecze się w temp. 200 st. przez 15-30 minut w zależności od wielkości i rodzaju nadzienia.
Region:  Kuchnia włoska
Przepis został dodany przez:  kucharz
Przepis czytano już 12989 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin