Ciasto na pizzę I |
|
Poziom: średni Głosów: 13 Ocena: 2.30 Składniki: - 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 1/2 szklanki wody i mleka
- 1-2 łyżki oliwy
- szczypta soli
|
Opis przygotowania: Drożdże rozprowadzić z letniej wodzie i mleku. Na stolnicę przesiać mąkę, w środku zrobić dołek, wlać drożdże i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać oliwę i dalej wyrabiać, aby ciasto było gładkie. Włożyć je do naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy rozwałkować i zrobić naokoło wałeczek, aby nadzienie było zabezpieczone". Pizzę piecze się w temp. 200 st. przez 15-30 minut w zależności od wielkości i rodzaju nadzienia. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: kucharz |
Przepis czytano już 12989 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |