przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto na pizzÄ™

Poziom: ¶redni
Głosów: 65
Ocena: 3.54
Składniki:
- 80 dkg mÄ…ki
- 4 dkg droĹĽdĹĽy
- 2 szklanki wody z lepszego źródła niż kran (może nieco mniej)
- 1 szczypta cukru
- 1 spora szczypta soli (dla smakoszy purystĂłw:
- sĂłl morska)
- 7 Ĺ‚yĹĽek dobrej oliwy

Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, wsypać szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek wody. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przesiać mąkę przez sito do miski. Wlać wyrośnięte drożdże. Rozczyniać ciasto, dolewając wodę i dodając sól. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, dolać oliwę. Wyjąć ciasto z miski i wyrabiać na stolnicy przez co najmniej 10 min. W miarę potrzeby podsypywać mąkę, ale nieprzesadnie. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i odchodzące od ręki. Nie żałujmy czasu i siły na wyrabianie. Wyrobione ciasto umieścić z powrotem w misce i przykryć wilgotną (wyżętą) ściereczką. Odstawić w spokojne i ochronione od przeciągów miejsce. W ciągu 30 - 40 min. powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotowywać wszystkie ingrediencje potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich odłożyć z powrotem do miski. Drugą rozpłaszczyć i rozciągnąć palcami w miarę równomiernie na okrągły placek o wys. co najmniej 0,5 - 0,8 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną oliwą blachę (tortownicę) formując niezbyt wysoki, ale wyraźny brzeg dookoła. Ciasto posmarować lekko oliwą ze szczególnym uwzględnieniem brzegów. Na tak przygotowane ciasto kładziemy składniki będące istotą smaku naszej pizzy. Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika na 20 - 30 min. Wyjmujemy, gdy brzegi ciasta są ładnie zarumienione, a ser w stanie płynnym z lekka zrumieniony gdzie niegdzie.
Opis / Uwagi:
Aby ciasto było pulchne i ze smacznie przypieczoną skórką. Zawsze powinniście sprawdzić, czy drożdże są świeże czy wyrosły szybko i ładnie. Ilość mąki i wody jest orientacyjna. Jak przy cieście drożdżowym - składniki muszą mieć temp pokojową. Do ciasta możecie dorzucić nieco wybranych ziół. Pamiętając ciągle o tym, jaka będzie zasadnicza nuta smakowa pizzy. Piekarnik powinien być rozgrzany do maks. możliwej temp. W jednym pizza upiecze się w ciągu 20 min., w innym będzie potrzebowała ok. 30 min
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 50801 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 6)






dobra
Dodał/a ~patx dnia 2009-06-08 21:30:30

Najlepsza jest ta pizza ktorej nie trzeba samemu robic :) www.punktgg.pl/pizza swietna pizza i za darmo :)

pizzaaa:D
Dodał/a ~mara dnia 2009-06-06 16:15:46

ja umiem robic super ciasto ale z twojego przepisu tez sprobuje. a w ogole pizzomaniakom poolecam konkuts na punktgg.pl/pizza moj brachol wczoraj napisal i wygral, chyba kazdemu tam daja jedzonko:D pozdrawiam:)

Pizza
Dodał/a ~Maria dnia 2009-02-05 01:23:50

Próbowałam robić wszystko według różnych przepisów i ciasto najlepiej przecinakiem kroić. Jak dałam 1 jajko do ciasta, wyszło pulchne fantastyczne. Polecam

odno¶nie przepisu
Dodał/a ~gożdzik dnia 2009-01-20 22:01:24

My¶lę ,że jest to przepis godny polecenia,bo reszta to wła¶nie zależy od użytych drożdży,wody,m±ki i od piekarnika i od innych drobnych szczegółów

ano...
Dodał/a kucharz dnia 2008-09-20 16:19:48

pewnie:) ja też dodaje drożdże od razu i ciacho na pizze wychodzi zawsze udane

ciasto na pizze
Dodał/a ~barbidul dnia 2008-09-19 23:01:57

przepraszam ale ciasto na pizze jest troche latwiejsze nie trzeba czekac aby drozdze zaczely pracowac poprstu dodac je razem z woda do maki w tedy ciasto jest pulchniejsze













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin