przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasto wiśniowe

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 35 dkg maki pszennej
- szczypta soli
- pół łyżeczki kawowej proszku do pieczenia
- 10 dkg kandyzowanych wiśni koktajlowych
- 25 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego (wg uznania)
- 3 jajka ubite
- 4 - 6 łyżek mleka

Opis przygotowania:
Formę do pieczenia (o wymiarach ok. 23x13 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wiśnie poprzekrawać na połówki lub ćwiartki i obtoczyć je w 4 łyżkach mąki (powinny być dokładnie pokryte). Masło utrzeć w misce, dodać cukier i dalej ucierać na pianę. Dodać aromat, a następnie stopniowo jajka i cały czas ucierać. Dalej ucierając, dodawać po łyżeczce mąkę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, rozcieńczać mlekiem. Na końcu dodać wiśnie i ew. resztę mleka. Wyłożyć ciasto do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię. Przykryć formę folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez pół godziny, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 60 - 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, a następnie pokroić.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7338 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin