Ciasto z kokosem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kostka masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik gęstego dżemu porzeczkowego
- 100 g rodzynków
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 6 białek
- szczypta soli
- 20 dag cukru kryształu
- 20 dag kokosu
|
Opis przygotowania: Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się nie zważyła, żółtka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Na końcu wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, posypać bakaliami. Białka ubić ze szczyptą soli, małymi porcjami dosypać cukier kryształ - co usztywni pianę. Na samym końcu dodać kokos i wyłożyć na placek.
Piec od 1 godziny do 1 godziny i 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Uwaga: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że beza się zrumieniła a ciasto jeszcze nie upiekło, należy przykryć placek folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 5641 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |