Ciasto z orzechami. |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: CIASTO
- 1/2 kg mąki (3 szklanki)
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sody
POLEWA ORZECHOWA
- 30 dag orzechów włoskich
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
KREM
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
|
Opis przygotowania: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4403 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |