Cielęcina po prowansalsku |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 4-6 Głosów: 10 Ocena: 4.60 Składniki: - 800 g cielęciny bez kości
- 1 ostra papryczka
- 4 pomidory
- 4-5 filetów anchois
- po 1 łyżce tymianku i rozmarynu
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 12 oliwek bez pestek (czarnych i zielonych)
- oliwa do smażenia
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
|
Opis przygotowania: Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz posiekaną papryczkę. Smażyć ok. 10 min. Wlać wino, delikatnie zamieszać, zagotować i zmniejszyć ogień. Następnie dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i pozostałe składniki prócz ziemniaków. Wlać 1 szklankę wody i posolić do smaku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 1 godziny.
Obrane ziemniaki przekroić na 4 części i włożyć do mięsa. Jeśli sosu jest za mało można dolać wody. Dusić jeszcze ok. 20 min aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z białym winem. |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 10801 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |