przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cordero con grisante

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 3.83
Składniki:
0,5 kg jagnięciny (choć równie dobrze smakuje z cielęciną,
a nawet wołowiną),
dużą paprykę,
dużą cebulę,
pół główki czosnku,
mała marchewka,
kawałek pora,
puszka groszku konserwowego,
sól,
pieprz,
chili,
zioła,
oliwa.

Opis przygotowania:
Mięso pokroić w podłużne kawałki, wrzucić na chwilę na rozgrzaną, suchą patelnię, posypać ostrą papryką. Lekko rumiane wrzucić do garnka, zostawiając na patelni sos. Wszystkie warzywa zmiksować razem, najlepiej w malakserze na drobne kawałki, ale można je też zmiażdżyć na papkę. Wrzucić na patelnie, podlać oliwą i chwilę dusić. Przelać całość do mięsa, z hiszpańską nie szczędzić oliwy, dusić kilka chwil po przykryciem. Można od czasu do czasu podlać wodą lub czerwonym winem. Pod koniec dodać lekko odsączony groszek, podusić jeszcze z 15 min. I najważniejsze: wsypać mnóstwo przypraw, zwłaszcza chili. Sos musi być bardzo ostry, podany z ryżem - wyśmienity.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 7001 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin