Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta |
|
Poziom: łatwy Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)
2 pojedyncze piersi kurczaka (450 500 g)
250 g szpinaku baby
200 g pomidorów, np. koktajlowych
2 limonki
400 ml mleczka kokosowego
12 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
szczypiorek lub kolendra
sól morska lub himalajska
pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.
3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).
5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu.
6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3008 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |