Cymes orzechowy |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: Ciasto biszkoptowe:
- 6 jaj
- 20 dag mąki
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 75 dag jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Masa orzechowa:
- 2 0dag orzechów włoskich
- 3/4 szkl. mleka
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
Polewa:
- po 2 łyżki kakao, masła i cukru
- 3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do posypania
|
Opis przygotowania: Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na parze. Ubić pianę z białek. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i białek. Bardzo delikatnie wymieszać składniki. Przełożyć ciasto do prostokątnej brytfanny. Piec ok. 40min. w temp.180stopni. Wystudzić wyjąć, przekroić wzdłuż na 2 placki.
Jabłka pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem na b. wolnym ogniu. Na koniec dodajemy cukier i cynamon. Można dodać żółtą galaretkę w proszku. Wymieszać, wystudzić.
Orzechy zemleć, sparzyć wrzącym mlekiem i wystudzić. Utrzeć masło z cukrem dodając w trakcie ucierania po łyżce sparzonych i wystudzonych orzechów.
Jeden placek posmarować masą jabłkową , przykryć drugim plackiem. Rozsmarować na nim masę orzechową. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę. Stopić masło, dodać pozostałe składniki. Chwilę gotować, energicznie mieszając. Przestudzić. Polać ciasto. Udekorować wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 5180 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |