Czekoladowy mus |
|
Poziom: łatwy Głosów: 11 Ocena: 3.82 Składniki: - 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka masła
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- kilka orzechów włoskich do przybrania
|
Opis przygotowania: Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami. |
|
|
Przepis czytano już 10752 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |