przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Czekoladowy mus

Poziom: łatwy
Głosów: 11
Ocena: 3.82
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka masła
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- kilka orzechów włoskich do przybrania

Opis przygotowania:
Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami.
Przepis czytano już 8310 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin