Czorba cebulowa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 4 - 5 cebule,
3 łyżki masła (lub oleju),
1 łyżka mąki,
0.5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego,
4 cienkie kromki chleba pszennego,
200 g startego sera żółtego lub feta,
sól.
|
Opis przygotowania: Pokrojone w cienkie plasterki cebule dusić w maśle (oleju) do uzyskania złotego koloru i posypać je mąką. Trzymać na ogniu i wymieszać, aż mąką zrobi się brązowa. Dolać 1l ciepłej wody, dorzucić pieprz, posolić do smaku i gotować na umiarkowanym ogniu przez 15 min. Usunąć skórkę z czterech kromek chleba i pokroić je w kostkę. Gotującą się czorbę nalać do naczynia żaroodpornego, wrzucić na górze kosteczki chleba i wszystko posypać startym serem. Zapieć w uprzednio podgrzanym piekarniku przez 10 min. |
|
Opis / Uwagi: Można cebulowej czorby nie zapiekać w piekarniku. Ułożyć w wazie kostki chleba, posypać serem i zalać gotującą się czorbą. Przykryć i konsumować po upływie 20 min. |
|
Region: Kuchnia bułgarska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 8958 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |