przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Czorba cebulowa

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
4 - 5 cebule,
3 łyżki masła (lub oleju),
1 łyżka mąki,
0.5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego,
4 cienkie kromki chleba pszennego,
200 g startego sera żółtego lub feta,
sól.

Opis przygotowania:
Pokrojone w cienkie plasterki cebule dusić w maśle (oleju) do uzyskania złotego koloru i posypać je mąką. Trzymać na ogniu i wymieszać, aż mąką zrobi się brązowa. Dolać 1l ciepłej wody, dorzucić pieprz, posolić do smaku i gotować na umiarkowanym ogniu przez 15 min. Usunąć skórkę z czterech kromek chleba i pokroić je w kostkę. Gotującą się czorbę nalać do naczynia żaroodpornego, wrzucić na górze kosteczki chleba i wszystko posypać startym serem. Zapieć w uprzednio podgrzanym piekarniku przez 10 min.
Opis / Uwagi:
Można cebulowej czorby nie zapiekać w piekarniku. Ułożyć w wazie kostki chleba, posypać serem i zalać gotującą się czorbą. Przykryć i konsumować po upływie 20 min.
Region:  Kuchnia bułgarska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 6383 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin