|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Czorba z cukinią |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 0.5 kg cukini,
1 pęczek dymki,
1 marchewka,
kawałek selera,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 - 3 pomidory,
1 łyżka mąki,
2 łyżki masła,
jajko,
1 szkl. jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
sól.
|
Opis przygotowania: Dusić w oleju drobno pokrojoną cebulkę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Posolić i dodać 0.5 szkl. gorącej wody. Zdjąć garnek z ognia, posypać papryką, wymieszać, postawić z powrotem na ogniu i dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dolać 4 szkl. gorącej wody i podkręcić ogień. 15 min. po zagotowaniu dodać obrane i przetarte pomidory. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażyć mąkę na maśle i dodać jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę dolać stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypać pietruszką lub koperkiem. |
|
Region: Kuchnia bułgarska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 9006 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|