przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Czorba z cukinią

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
0.5 kg cukini,
1 pęczek dymki,
1 marchewka,
kawałek selera,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 - 3 pomidory,
1 łyżka mąki,
2 łyżki masła,
jajko,
1 szkl. jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
sól.

Opis przygotowania:
Dusić w oleju drobno pokrojoną cebulkę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Posolić i dodać 0.5 szkl. gorącej wody. Zdjąć garnek z ognia, posypać papryką, wymieszać, postawić z powrotem na ogniu i dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dolać 4 szkl. gorącej wody i podkręcić ogień. 15 min. po zagotowaniu dodać obrane i przetarte pomidory. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażyć mąkę na maśle i dodać jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę dolać stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypać pietruszką lub koperkiem.
Region:  Kuchnia bułgarska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 6441 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin