Dżem z dyni z borówkami lub z żurawinami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1kg borówek lub żurawin
- 1 kg cukru
- 1 kg dyni
|
Opis przygotowania: Borówki dokładnie przebrać, oddzielając owoce niedojrzałe , zielone, które w dżemie robią się twarde i niesmaczne. Borówki wymyć, lekko rozgnieść i zagotować. Do rozgotowanych borówek (lub żurawin) wsypa.ć cukier i mieszając gotować około 10 minut.
Dynię obrać, i samą część twardego miąższu zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Włożyć do podgotowanych borówek i razem gotować do chwili, gdy staną się szkliste.
Kto ma i chce, może do dżemu włożyć 1 - 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej gotowanej w syropie. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoików i od razu uszczelnić (zakręcić). |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5071 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |