przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem z dyni z borówkami lub z żurawinami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1kg borówek lub żurawin
- 1 kg cukru
- 1 kg dyni

Opis przygotowania:
Borówki dokładnie przebrać, oddzielając owoce niedojrzałe , zielone, które w dżemie robią się twarde i niesmaczne. Borówki wymyć, lekko rozgnieść i zagotować. Do rozgotowanych borówek (lub żurawin) wsypa.ć cukier i mieszając gotować około 10 minut.
Dynię obrać, i samą część twardego miąższu zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Włożyć do podgotowanych borówek i razem gotować do chwili, gdy staną się szkliste.
Kto ma i chce, może do dżemu włożyć 1 - 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej gotowanej w syropie. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoików i od razu uszczelnić (zakręcić).
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4664 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin