przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem z jabłek i owoców róży

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dag owoców róży
- 2 szklanki wody
- 0,70 kg cukru
- 1 kg jabłek

Opis przygotowania:
Dojrzałe owoce dzikiej róży umyć, przepołowić i jeszcze raz dokładnie wymyć po usunięciu nasion. Tak przygotowane owoce zalać 2 szklankami wrzącej wody i pod przykryciem gotować 10 minut, a następnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier i zagotować.
Jabłka umyte i obrane ze skórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Włożyć jabłka do przecieru różanego i gotować do chwili aż będą szkliste, a dżem uzyska właściwą krzepliwość. Gorący dżem złożyć do opakowań i uszczelnić.
Jest on bardzo smaczny, ma ładną barwę i jest bogaty w witaminy.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4628 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin