| Dżem z jabłek i owoców róży | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 30 dag owoców róży
 - 2 szklanki wody
 - 0,70 kg cukru
 - 1 kg jabłek
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Dojrzałe owoce dzikiej róży umyć, przepołowić i jeszcze raz dokładnie wymyć po usunięciu nasion. Tak przygotowane owoce zalać 2 szklankami wrzącej wody i pod przykryciem gotować 10 minut, a następnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier i zagotować.
 Jabłka umyte i obrane ze skórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Włożyć jabłka do przecieru różanego i gotować do chwili aż będą szkliste, a dżem uzyska właściwą krzepliwość. Gorący dżem złożyć do opakowań i uszczelnić.
 Jest on bardzo smaczny, ma ładną barwę i jest bogaty w witaminy.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5383 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |