Dżem z jabłek i owoców róży |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 dag owoców róży
- 2 szklanki wody
- 0,70 kg cukru
- 1 kg jabłek
|
Opis przygotowania: Dojrzałe owoce dzikiej róży umyć, przepołowić i jeszcze raz dokładnie wymyć po usunięciu nasion. Tak przygotowane owoce zalać 2 szklankami wrzącej wody i pod przykryciem gotować 10 minut, a następnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier i zagotować.
Jabłka umyte i obrane ze skórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Włożyć jabłka do przecieru różanego i gotować do chwili aż będą szkliste, a dżem uzyska właściwą krzepliwość. Gorący dżem złożyć do opakowań i uszczelnić.
Jest on bardzo smaczny, ma ładną barwę i jest bogaty w witaminy. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4628 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |