|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dżem z jarzębiny |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: 1 kg jarzębiny,
1 kg kwaśnych jabłek,
0.5 kg cukru.
|
Opis przygotowania: Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłukać i odsączyć. Wsypać je do garnka z grubym dnem i zalać połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i jeszcze chwilę podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach, wtedy traci ona swój lekko gorzki smak - aby się go pozbyć, można włożyć owoce na noc do zamrażarki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć je do naczynia z jarzębiną i smażyć na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił.
Umyć i wyparzyć słoiki, napełnić je gorącym dżemem i zakręć. |
|
|
Przepis czytano już 6875 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|