|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dżem z truskawek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 1 kg truskawek (najlepsze są niezbyt duże i ciemne),
0.5 kg cukru,
2 łyżki miodu,
sok. z cytryny.
|
Opis przygotowania: Truskawki w rondlu zasypać równomiernie cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż mocno puszczą sok. (1.5 - 2 h). Zagotować, gotować ok. 5 min. Zdjąć z ognia, dodać miód, 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na najmniejszym ogniu bez pokrywki, często mieszając. W tym czasie przygotować słoiki i zakrętki (umyć, wyparzyć) po 0.5 h gotowania zaczerpnąć łyżeczkę i wylać na dobrze ochłodzony spodeczek. Jeżeli konsystencja nam odpowiada, szybko rozlać dżem do słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i opatulić kocykiem, lub czymś podobnym, aby wolno stygły. Nazajutrz są dobrze zassane i z małą szansą na spleśnienie. W razie zbyt rzadkiej konsystencji pogotować jeszcze trochę i jeszcze raz wylać próbkę na mocno zimny spodeczek. |
|
|
Przepis czytano już 11123 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|