przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





dżem ze śliwek i jabłek

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 80 dag cukru
- 1 kg jabłek

Opis przygotowania:
Jabłka upiec lub rozgotować z małą ilością wody, przetrzeć przez sitko i otrzymany przecier gotować do zagęszczenia.
Do zupełnie gęstego przecieru jabłkowego dodać 30 dag cukru, zagotować, odstawić.
Śliwki pokroić na połówki. Wsypać pozostały cukier. Dno naczynia tylko! skropić wodą, powoli ogrzewać. Po doprowadzeniu śliwek do wrzenia odstawić je na kilka godzin.
Następnie znów podgotować, dodać uprzednio przygotowany przecier z jabłek i razem jeszcze gotować kilka minut.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i od razu zamknąć.
Opis / Uwagi:
Dżem śliwkowo - jabłkowy jest bardzo smaczny, nadaje się do pieczywa, do ciast, a także do naleśników, ryżu i makaronu.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5119 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin