przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Delicje wykwintne


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 18 dag cukru
- 18 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:
- 4 duże jabłka
- 2 opakowania galaretki
- 1,5 szklanki wody

Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny

Polewa czekoladowa:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 kostki margaryny

Opis przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać.
Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać wodę i zagotować.
Wsypać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń waniliowy z 1 szklanką mleka, ostudzić.
Utrzeć jedną kostkę margaryny, dodać ostudzony budyń.
Wszystko dokładnie utrzeć aż do połączenia składników. Dodać cukier wanilinowy.

Biszkopt przekroić na 2 części. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę budyniową, a następnie mus jabłkowy z galaretką i przykryć go drugą częścią biszkoptu.
Wierzch biszkoptu polać polewą czekoladową

Polewa czekoladowa:
Jajko ubić z cukrem, dodać kakao, wlać gorącą roztopioną margarynę i dalej ubijać aż do zgęstnienia.
Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy o wymiarach 25x30cm (wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem).
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 8024 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin