|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Delicje wykwintne |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: Biszkopt:
- 6 jajek
- 18 dag cukru
- 18 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
- 4 duże jabłka
- 2 opakowania galaretki
- 1,5 szklanki wody
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny
Polewa czekoladowa:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 kostki margaryny
|
Opis przygotowania: Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać.
Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać wodę i zagotować.
Wsypać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń waniliowy z 1 szklanką mleka, ostudzić.
Utrzeć jedną kostkę margaryny, dodać ostudzony budyń.
Wszystko dokładnie utrzeć aż do połączenia składników. Dodać cukier wanilinowy.
Biszkopt przekroić na 2 części. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę budyniową, a następnie mus jabłkowy z galaretką i przykryć go drugą częścią biszkoptu.
Wierzch biszkoptu polać polewą czekoladową
Polewa czekoladowa:
Jajko ubić z cukrem, dodać kakao, wlać gorącą roztopioną margarynę i dalej ubijać aż do zgęstnienia.
Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy o wymiarach 25x30cm (wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem). |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 8024 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|