Delikatne ciasto kawowe. |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: Biszkopt:
- 1 niecała szklanka cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 4 szt. jajek
- 1 opak. (16g) cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szkl. mleka
- 200g masła lub margaryny
- 2 opak. budyniu śmietankowego z cukrem
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masa kawowa:
- 2 szkl. mleka
- 50g kawy cappucino
- 2 opak. bitej śmietany w proszku
- 3 płaskie łyżki żelatyny
|
Opis przygotowania: Biszkopt: Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejno po żółtku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 26na36cm. Piec około 30minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Rodzynki sparzyć. Budynie ugotować na mleku, ostudzić. Masło ucierać, dodając stopniowo budynie, na koniec rodzynki i cukier.
Masa kawowa: Żelatynę rozpuścić w 3/4szkl.gorącej wody. W zagotowanym mleku rozpuścić kawę. Do schłodzonej kawy wsypać śmietanę w proszku i ubić. Dodać schłodzoną żelatynę i wymieszać.
Ciasto kawowe: Ostudzone ciasto przekroić na pół nasączyć alkoholem. Masę budyniowa wylać na jeden płat ciasta. Masę kawową wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki (do stężenia). Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować wg. uznania.
Do masy kawowej można dodać 2 lub 3 łyżki cukru jeśli ktoś lubi bardziej słodki . |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 7302 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |