Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki:
" 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
" 500 g cielęciny
" 2 skrzydełka indycze
" 600 g włoszczyzny
" 2 śliwki suszone
" 2-3 ziarna ziela angielskiego
" 2 cebule
" 1 ząbek czosnku
" 1 liść laurowy
" 1 goździk
" sól, pieprz
Kluski:
" 1 jajko w rozmiarze L
" około 100 g kaszy manny
" sól
|
Opis przygotowania: 1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.
2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane,
a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.
3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.
4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2536 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |