przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Dolmades - gołąbki w winogronowych liściach

Poziom: redni
Gosw: 4
Ocena: 4.75
Skadniki:
50 świeżych liści winorośli,
400 g ryżu,
100 ml oleju,
2 cebule,
1 pęczek dymki,
1 łyżka mięty,
2 łyżki siekanego koperku,
2 łyżki zielonej pietruszki,
sok z dużej cytryny,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 min., ostudzić. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków". Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 min.
Region:  Kuchnia grecka
Sposb przygotowania:  Duszone
Przepis czytano ju 8319 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 2)






ja czekam do lata
Doda/a ~dorka dnia 2008-04-19 19:52:07

w zeszym roku byam z mem na wyspie rhodos i tam byy dolmady, ale sie nie skusilam, a pozniej jak przeczytalam co to jest to a chcialam wrocic i zasmakowac kiedys wroce pewnie ... ale narazie czekam do lata, znajomi i rodzinka hoduja winogrona wiec z lisci dolmadki ... a na jesien winko. pozdrawiam

BARDZO DOBRE DANIE !
Doda/a ~marcin dnia 2007-09-09 20:13:15

Dobre jako przekska np. zamiast ogrkw kiszonych.. Super smaczne!













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin