|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Domowa Smakija |
|
Poziom: łatwy Porcji: 3 Głosów: 8 Ocena: 4.00 Składniki: - 0,5 l słodkiej śmietanki (kremówki lub chudszej)
- około 2 płatków żelatyny (około 2 łyżeczek)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej
na polewę czekoladową:
- około 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- około 50 ml mleka
|
Opis przygotowania: 1. Żelatynę namoczyć w wodzie.
2.Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier puder, dodać namoczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu i czekając aż się rozpuści. Po chwili zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać kaszkę mannę i czekać, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć z gazu, wlać do pucharków lub miseczek (przepłukanych wcześniej zimną wodą), schłodzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
3.W celu przygotowania polewy czekoladowej, należy do garnuszka wlać około 50 ml mleka i wrzucić połamaną w kostki czekoladę. Następnie na małym ogniu podgrzewać, aż się rozpuści. Czekoladę należy cały czas mieszać.
4.Polać czekoladą przygotowany wcześniej deser. Zamiast czekolady, można podawać z owocami i syropem owocowym. Jeżeli polewa będzie za rzadka, należy ,albo dodać parę kostek, albo podgrzewać, aż nadmiar mleka odparuje. Gdy będzie za gęsta, dodać odrobinę mleka. Czekolada powinna mieć konsystencję gęstego sosu. Ilość cukru i kaszki manny można zmieniać w zależności od upodobań. |
|
Źródło: www.onet.pl | |
Przepis został dodany przez: lozdii26 | Przepis czytano już 8264 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
pycha Dodał/a ~nel dnia 2009-02-21 19:15:07
Jak sama nazwa wskazuje , to domowa wersja. Nie musi być identyczna.
| coś się tu nie zgadza... Dodał/a ~mad dnia 2009-02-19 17:03:16
o ile się orientuję, na opakowaniu smakiji idnieją nieco inne składniki. I na pewno nie ma tam żelatyny, ani samej śmietanki, bo wtedy deser byłby potwornie tłusty
|
|
|
|