przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Dorada pieczona w soli

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 świeża dorada
- pęczek natki pietruszki lub estragonu
- cytryna
- ćwierć kostki masła
- pieprz świeżo zmielony
- ząbek czosnku
- 1 kg grubej soli

Opis przygotowania:
Rybę umyć, wypatroszyć, lecz nie skrobać, zostawić łeb (bez oczu i skrzeli) oraz płetwy i ogon. Włożyć do wnętrza pęczek pietruszki lub estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch. Żaroodporne naczynie wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać też grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 0.5 h w temp. 150°C. Podać na stół, grubym nożem i młoteczkiem rozbić skorupę soli, uważając na wydostającą się z wnętrza parę. Jeść z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 9208 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






bardzo smaczna potrawa
Dodał/a ~wilma dnia 2010-11-05 18:01:36

jestem pozytywnie zaskoczona efektem












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin