przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dorsz w szpinaku


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 75 dag filetów z dorsza,
- puszka filetów anchois,
- 4-5 porów,
- 50 dag świeżego szpinaku,
- 4 jaja na twardo,
- 7 cebul,
- szklanka śmietany,
- 3 dag startego ementalera (lub innego żółtego sera),
- mały pęczek włoszczyzny,
- liść laurowy,
- gałązka tymianku,
- 3 łyżki margaryny,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- sól.

Opis przygotowania:
Jajka podziel na połówki, obrane cebule pokrój w kostkę, a umyte pory - na drobno. W rondlu rozgrzej 2,5 łyżki margaryny, wrzuć cebulę i pory i podduś je przez kilka minut pod przykryciem. Po zdjęciu pokrywki odparuj, przypraw solą, ponownie przykryj i poduś jeszcze przez 20 minut.
Przebrany szpinak umyj, obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i osącz. Filety, umytą i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i tymianek zalej w rondlu zimną wodą, posól, doprowadź do wrzenia, a po zdjęciu z ognia zostaw pod przykryciem przez około 5-6 minut.
Resztę margaryny rozpuść w rondlu i dodaj sparzony szpinak. Duś przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po zdjęciu pokrywki odparuj, wlej 1/3 śmietany i wymieszaj. Pozostałą śmietanę dodaj do porów i cebuli. Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.
Nieco ponad połowę porów z cebulą włóż na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryj je szpinakiem, a na wierzchu umieść dorsza. Pozostałe pory ułóż wzdłuż ścianek, a na nich resztę szpinaku. Całość udekoruj jajkami i anchois, po czym przez 10 minut zapiecz w temperaturze 180°C.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10044 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






dorsz w szpinaku
Dodał/a ~basia dnia 2009-02-11 03:19:46

Saczne,zdrowe,wysmienite .Polecam

BOOOSKIE
Dodał/a ~hanka98 dnia 2007-08-29 16:58:41

zwłaszcza smak szpinaku z cebulką. Niezwykły, niespotykany, pyszny :-)9a878











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin