|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dorsz w szpinaku |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 75 dag filetów z dorsza,
- puszka filetów anchois,
- 4-5 porów,
- 50 dag świeżego szpinaku,
- 4 jaja na twardo,
- 7 cebul,
- szklanka śmietany,
- 3 dag startego ementalera (lub innego żółtego sera),
- mały pęczek włoszczyzny,
- liść laurowy,
- gałązka tymianku,
- 3 łyżki margaryny,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- sól.
|
Opis przygotowania: Jajka podziel na połówki, obrane cebule pokrój w kostkę, a umyte pory - na drobno. W rondlu rozgrzej 2,5 łyżki margaryny, wrzuć cebulę i pory i podduś je przez kilka minut pod przykryciem. Po zdjęciu pokrywki odparuj, przypraw solą, ponownie przykryj i poduś jeszcze przez 20 minut.
Przebrany szpinak umyj, obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i osącz. Filety, umytą i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i tymianek zalej w rondlu zimną wodą, posól, doprowadź do wrzenia, a po zdjęciu z ognia zostaw pod przykryciem przez około 5-6 minut.
Resztę margaryny rozpuść w rondlu i dodaj sparzony szpinak. Duś przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po zdjęciu pokrywki odparuj, wlej 1/3 śmietany i wymieszaj. Pozostałą śmietanę dodaj do porów i cebuli. Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.
Nieco ponad połowę porów z cebulą włóż na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryj je szpinakiem, a na wierzchu umieść dorsza. Pozostałe pory ułóż wzdłuż ścianek, a na nich resztę szpinaku. Całość udekoruj jajkami i anchois, po czym przez 10 minut zapiecz w temperaturze 180°C. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 10319 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
dorsz w szpinaku Dodał/a ~basia dnia 2009-02-11 03:19:46
Saczne,zdrowe,wysmienite .Polecam
| BOOOSKIE Dodał/a ~hanka98 dnia 2007-08-29 16:58:41
zwłaszcza smak szpinaku z cebulką. Niezwykły, niespotykany, pyszny :-)9a878
|
|
|
|