|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dwa odświeżające sorbety |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 10 min. Porcji: 1 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Sorbet mango-limonkowy:
Składniki:
" 250 g wody
" 50 g cukru
" 200 g miąższu z mango
" 60 ml soku z limonki Limmi
Sorbet miętowo-imbirowy:
Składniki:
" 500 ml wody
" 80 g świeżego imbiru
" 150 g cukru
" 4 gałązki mięty
|
Opis przygotowania: Wykonanie:
Sorbet mango-limonkowy:
wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.
Sorbet miętowo-imbirowy:
wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.
Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, można wlać masę do dużej miski i umieścić ją w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty. |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2749 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|