przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Dynia nadziewana dzikim ryżem

Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 dynia ok. 2,5 kg
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 250 g dzikiego ryżu
- 1 pęczek szczypiorku
- 500 ml wywaru z warzyw (może być instant)
- 300 g cukinii
- 500 g pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kiełków sojowych
- 100 g creme fraiche (ze sklepu lub zrobione przez siebie)

creme fraiche:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka maślanki

Opis przygotowania:
Dynię umyć odciąć wierzch, Dokładnie oczyścić z ziaren i łykowatego miąższu.
Miąższ w środku lekko ponacinać i natrzeć solą, pieprzem i papryką.
Ryż gotujemy w wywarze z warzyw 15 minut.
szczypiorek kroimy w krążki, cukinii w 1 cm plastry, pomidory w kostkę a czosnek siekamy.
Mieszamy warzywa, ryż i kiełki, doprawiamy do smaku.
Tym farszem napełniamy dynię. nakrywamy skrojonym wierzchem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C. piekarniku około 90 minut.podajemy z creme fraiche
creme fraiche:
W plastykowym naczyniu zmieszać śmietanę z maślanką i przykryć szczelnie kawałkiem folii plastykowej. Wstawić naczynie do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (w pobliżu kuchenki lub grzejnika). Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstawić plastykowe naczynie do lodówki. Zdejmować z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4874 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin