przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem egzotyczny

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 i 1/2 kg dużych cytryn
1/2 kg truskawek (porzeczek, malin, jagód)
kłącze imbiru
gałązka świeżego tymianku
1 opakowanie dżemixu
1 kg cukru

Opis przygotowania:
Cytryny starannie umyć, obrać, zdjąć białą osłonkę, pokroić na plastry, przełożyć do rondla. Pokrojone skórki zalać wodą, dodać obrany i pokrojony imbir oraz tymianek. Gotować pod przykryciem 15 min. Wywar przecedzić i ostudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szkl. wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 min. Zdjąć, wsypać dżemfix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować kolejne 15 min. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć.
Przepis czytano już 4987 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin