przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem z jarzębiny

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.33
Składniki:
1 kg jarzębiny,
1 kg kwaśnych jabłek,
0.5 kg cukru.

Opis przygotowania:
Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłukać i odsączyć. Wsypać je do garnka z grubym dnem i zalać połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i jeszcze chwilę podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach, wtedy traci ona swój lekko gorzki smak - aby się go pozbyć, można włożyć owoce na noc do zamrażarki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć je do naczynia z jarzębiną i smażyć na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił.
Umyć i wyparzyć słoiki, napełnić je gorącym dżemem i zakręć.
Przepis czytano już 6623 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin