przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Fantastyczne pikle z chili


Poziom: b. łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 22
Ocena: 4.75
Składniki:
- 1 kg świeżych chili ( Jalapeno, Habanero, piripiri, inne)
- sól i cukier (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1łyżka soli i 2/3 szklanki cukru)
- 1- 2 główek czosnku, obranych i podzielonych na ząbki
- biały ocet 6% i woda w proporcji 1:1 (np. na 2 szklanki octu przypadają 2 szklanki wody)
- kilkadziesiąt całych ziaren czarnego pieprzu
- 12 liści laurowych na 1,5 litra zalewy
- 1 łyżka mielonego imbiru na 1,5 litra zalewy
- 1 łyżka miodu (daje korzenny aromat)

Opis przygotowania:
Najpierw należy wysterylizować słoiki. Następnie umyć chili oraz nakłuć wykałaczką kilkakrotnie każdą paprykę. W dużym garnku doprowadzić wodę i ocet do wrzenia, a następnie dodać ziarna pieprzu i liście laurowe oraz imbir. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 5 minut. Następnie należy dodać chili, miód, czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty w celu uzyskania lekko chrupkich papryk. Następnie wyłowione cedzakiem warzywa układamy - umieszczamy w słoikach, pozostawiając ok. 3cm wolnej przestrzeni od płaszczyzny nakrętki. Zalewamy wciąż gotującym się wywarem po sam wierzch. Słoiki pozostawiamy chwilę aby uszło powietrze z papryk. Należy pamiętać o tym, by nie dokręcać pokrywek. Po ok. 15 minutach dokręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Po ochłodzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej spożyć w przeciągu roku.
Uwaga: pikle są pikantne i lekko słodkie lecz jeśli ktoś nie lubi może zmniejszyć ilość cukru. Nadają się do konsumpcji już po 14 dniach.
Opis / Uwagi:
fantastycznie też wychodzi mix z wielu gatunków papryki lecz trzeba zdecydowanie zmienić proporcje cukru i zaostrzyć marynatę kilkoma chili
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 17773 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin