| Fantastyczne pikle z chili | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  40 min.Porcji:  dowolnaGłosów: 22Ocena: 4.75
- 1 kg świeżych chili ( Jalapeno, Habanero, piripiri, inne)
 - sól i cukier (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1łyżka soli i 2/3 szklanki cukru)
 - 1- 2 główek czosnku, obranych i podzielonych na ząbki
 - biały ocet 6% i woda w proporcji 1:1 (np. na 2 szklanki octu  przypadają 2 szklanki wody)
 - kilkadziesiąt całych ziaren czarnego pieprzu
 - 12 liści laurowych na 1,5 litra zalewy
 - 1 łyżka mielonego imbiru na 1,5 litra zalewy
 - 1 łyżka miodu (daje korzenny aromat)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Najpierw należy wysterylizować słoiki. Następnie umyć chili oraz nakłuć wykałaczką kilkakrotnie każdą paprykę. W dużym garnku doprowadzić wodę i ocet do wrzenia, a następnie dodać ziarna pieprzu i liście laurowe oraz imbir. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 5 minut. Następnie należy dodać chili, miód, czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty w celu uzyskania lekko chrupkich papryk. Następnie wyłowione cedzakiem warzywa układamy - umieszczamy w słoikach,  pozostawiając ok. 3cm wolnej przestrzeni od płaszczyzny nakrętki. Zalewamy wciąż gotującym się wywarem po sam wierzch. Słoiki pozostawiamy chwilę aby uszło powietrze z papryk. Należy pamiętać o tym, by nie dokręcać pokrywek. Po ok. 15 minutach dokręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Po ochłodzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej spożyć w przeciągu roku.
 Uwaga: pikle są pikantne i lekko słodkie lecz jeśli ktoś nie lubi może zmniejszyć ilość cukru. Nadają się do konsumpcji już po 14 dniach.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: fantastycznie też wychodzi mix z wielu gatunków papryki lecz trzeba zdecydowanie zmienić proporcje cukru i zaostrzyć marynatę kilkoma chili
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia tajska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  chef7 | 
	| Przepis czytano już 18514 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |