przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Fasolka szparagowa w pikantnym sosie


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 80 dag świeżej, bezłykowej fasolki szparagowej
- sól
- cukier
- łyżeczka masła

sos:
- 3 łyżki oleju
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 pomidory
- łyżka keczupu
- duża szczypta suszonego tymianku
- liść laurowy
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- cukier
- zielenina

Opis przygotowania:
Do naczynia z gorącą woda z dodatkiem soli, cukru, masła wrzucamy fasolkę (dłuższe strąki można podzielić na połowę), gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25 min (powinna być miękka, ale nierozgotowana).
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory, keczup, składniki dusimy przez kilka minut, zalewamy szklanką wody, dodajemy wszystkie przyprawy, nadal dusimy na niewielkim ogniu nie dłużej niż 10 min. Sos przecieramy przez perlonowe sito, przyprawiamy do smaku, by był pikantny, z wyraźną pomidorową nutą. Gdy będzie zbyt lekki, odparowujemy na dużym ogniu, w odkrytym naczyniu.
W wygrzanym naczyniu rozkładamy odsączoną fasolkę, zalewamy sosem, posypujemy zieleniną. Danie podajemy gorące.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 7320 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






hmm :)
Dodał/a ~tomson dnia 2007-08-18 13:53:32

naprawdę pyszny przepis na fasolkę, właśnie go sprawdzam, tzn degustuję :)













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin