przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Fasolka szparagowa z pomidorami po grecku

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 2.80
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej,
2 duże cebule,
2/3 szkl. oliwy (oleju),
0.5 kg pomidorów,
1 łyżeczka cukru,
sól,
pieprz,
1 pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku.

Opis przygotowania:
Fasolkę umyć, obrać z włókien. Jeżeli strąki są duże, podzielić na dwie lub trzy części. Fasolkę ułożyć w rondlu, dodać 0.25 szkl. wody i przez 10 min. gotować. Cebule obrać, opłukać, utrzeć na tarce i poddusić na oliwie, dodać umyte i obrane ze skórki, pokrojone w plastry pomidory, cukier i 1 szkl. wrzącej wody. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Sosem tym zalać fasolkę, posolić, posypać pieprzem, dodać dużo siekanej natki i gotować na małym ogniu do miękkości. Gotową potrawę doprawić czosnkiem utartym w odrobinie oleju i ostudzić. Podawać z bułką i pikantnie przyrządzoną surówką z pomidorów.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 11305 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin