|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Fasolka szparagowa z pomidorami po grecku |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 2.80 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej,
2 duże cebule,
2/3 szkl. oliwy (oleju),
0.5 kg pomidorów,
1 łyżeczka cukru,
sól,
pieprz,
1 pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku.
|
Opis przygotowania: Fasolkę umyć, obrać z włókien. Jeżeli strąki są duże, podzielić na dwie lub trzy części. Fasolkę ułożyć w rondlu, dodać 0.25 szkl. wody i przez 10 min. gotować. Cebule obrać, opłukać, utrzeć na tarce i poddusić na oliwie, dodać umyte i obrane ze skórki, pokrojone w plastry pomidory, cukier i 1 szkl. wrzącej wody. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Sosem tym zalać fasolkę, posolić, posypać pieprzem, dodać dużo siekanej natki i gotować na małym ogniu do miękkości. Gotową potrawę doprawić czosnkiem utartym w odrobinie oleju i ostudzić. Podawać z bułką i pikantnie przyrządzoną surówką z pomidorów. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 11305 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|