przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Faworki anielskie

Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 16
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 5 łyżek śmietany
- 1 jajko
- łyżka spirytusu lub octu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- cukier puder do posypania faworków

Opis przygotowania:
Do półmiska (małej miski) włożyć wszystkie składniki, wymieszać.
Ciasto dokładnie wyrobić i wybić wałkiem.
Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto, rozwałkować je, tak aby było bardzo cienkie.
Następnie ciasto pokroić na prostokąty (ok. 3 cm szerokie i ok. 12 cm długie).
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku (na długość ok. 5 cm).
Jeden koniec każdego prostokąta przełożyć przez nacięty środek i wywinąć.
Do garnka lub brytfanny włożyć tłuszcz.
Gdy będzie gorący, wkładać pojedynczo faworki i smażyć je z obu stron.
Ciastka osaczyć z tłuszczu i lekko oprószyć cukrem pudrem
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6997 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin