Faworki anielskie |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 16 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 5 łyżek śmietany
- 1 jajko
- łyżka spirytusu lub octu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- cukier puder do posypania faworków
|
Opis przygotowania: Do półmiska (małej miski) włożyć wszystkie składniki, wymieszać.
Ciasto dokładnie wyrobić i wybić wałkiem.
Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto, rozwałkować je, tak aby było bardzo cienkie.
Następnie ciasto pokroić na prostokąty (ok. 3 cm szerokie i ok. 12 cm długie).
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku (na długość ok. 5 cm).
Jeden koniec każdego prostokąta przełożyć przez nacięty środek i wywinąć.
Do garnka lub brytfanny włożyć tłuszcz.
Gdy będzie gorący, wkładać pojedynczo faworki i smażyć je z obu stron.
Ciastka osaczyć z tłuszczu i lekko oprószyć cukrem pudrem |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6997 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |