przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Filet z kaczki w pomarańczach

Poziom: średni
Czas: 20 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- piersi z kaczki
- pomarańcze
- cytryny
- sól
- pieprz czarny
- cukier
- miód
- papryka ostra
- sos chiński słodko kwaśmy
- cynamon

Opis przygotowania:
Skórę na piersi z kaczki nacinamy nie niszcząc mięsa w kratkę. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i połowy cytryny, mieszamy z startą skórką z pomarańczy solą i pieprzem. Mięso marynujemy minimum 1 godzinę. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
Piersi po wyjęciu z marynaty osuszamy. Mięso nacieramy pieprzem, solą i papryką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, po około 5 minutach przewracamy i smażymy dalej z 5 minut. Jeżeli ktoś lubi kaczkę krwistą to odstawiamy ją na 10 minut i kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli kaczka ma być medium wstawiamy do piekarnika w 180oC na kolejne 5 minut. Dalej postępujemy jak zdanie wyżej.
Marynatę wylewamy na patelnię po smażeniu kaczki (tłuszcz ze smażenia zlewamy), dodajemy soku z pomarańczy, doprawiamy cukrem, cynamonem i miodem, redukujemy 1/3 płynu. Na koniec dodajemy 1 łyżkę sosu słodko kwaśnego. Sosem skrapiamy uprzednio pociętą w plasterki kaczę. Podajemy z surówką, np. czerwonej kapusty.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 11595 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin