Filet z kaczki w pomarańczach |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - piersi z kaczki
- pomarańcze
- cytryny
- sól
- pieprz czarny
- cukier
- miód
- papryka ostra
- sos chiński słodko kwaśmy
- cynamon
|
Opis przygotowania: Skórę na piersi z kaczki nacinamy nie niszcząc mięsa w kratkę. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i połowy cytryny, mieszamy z startą skórką z pomarańczy solą i pieprzem. Mięso marynujemy minimum 1 godzinę. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
Piersi po wyjęciu z marynaty osuszamy. Mięso nacieramy pieprzem, solą i papryką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, po około 5 minutach przewracamy i smażymy dalej z 5 minut. Jeżeli ktoś lubi kaczkę krwistą to odstawiamy ją na 10 minut i kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli kaczka ma być medium wstawiamy do piekarnika w 180oC na kolejne 5 minut. Dalej postępujemy jak zdanie wyżej.
Marynatę wylewamy na patelnię po smażeniu kaczki (tłuszcz ze smażenia zlewamy), dodajemy soku z pomarańczy, doprawiamy cukrem, cynamonem i miodem, redukujemy 1/3 płynu. Na koniec dodajemy 1 łyżkę sosu słodko kwaśnego. Sosem skrapiamy uprzednio pociętą w plasterki kaczę. Podajemy z surówką, np. czerwonej kapusty. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 11595 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |