przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Francuska zapiekanka

Poziom: łatwy
Głosów: 7
Ocena: 3.86
Składniki:
- 1 kromka chleba - czerstwa - zmiażdżyć lub zmielić
- 2 szt cebul - drobno pokroić
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 4 Ĺ‚yĹĽki oliwy
- 1 Ĺ‚yĹĽka oregano
- 1 szt cukinii - pokroić w plastry
- 1 szt bakłażana - pokroić w plastry, posolić, po 10 min. opłukać, osuszyć
- 4 szt pomidorów - pokroić w plastry
- 3 szt papryk - po jednej z każdego koloru - pokroić w szerokie płaty
- 1/2 pęczka bazylii - zostawić parę listków do ozdoby, resztę posiekać
- sĂłl, pieprz
- 2 Ĺ‚yĹĽki parmezanu

Opis przygotowania:
Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, dodać chleb i oregano, zrumienić.W formie układać przygotowane warzywa tak,, by na wierzchu znalazła się papryka - skórką do góry. Każdą ułożoną warstwę posypywać solą, pieprzem, bazylią, chlebem (1/3 chleba odłożyć) i parmezanem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać 45 min. w temp.200`C. Na 10 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, posypać potrawę resztą chleba i sera. Gotową udekorować bazylią.
Region:  Kuchnia francuska
Przepis czytano już 14758 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin