przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Fusilli z tymiankowym kurczakiem i szpinakiem


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 4
Ocena: 5.00
Składniki:
Mały filet z piersi kurczaka
Tymianek
Sól, pieprz
Szpinak
Śmietana 30%
Średnia cebulka
3 ząbki czosnku
Makaron fusilli (świderki)
Masło
Oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
Połowę makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Godzinę wcześniej kroimy filet w małe kawałki i wkładamy do miski, przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą i odstawiamy do lodówki. Na dużej i w miarę wysokiej patelni przygotowujemy szpinak. Roztapiamy 2 łyżki masła i chwilę przysmażamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku, również drobno posiekane, solimy i pieprzymy, zmniejszamy gaz, przykrywamy i ogrzewamy 5 minut od czasu do czasu mieszając, po tym czasie dolewamy śmietanę kremówkę, wlewamy jej tyle by pokryła powierzchnie patelni, mieszamy i pozwalamy by wszystko się zredukowało, dodajemy przysmażonego na osobnej patelni kurczaka (kurczaka smażymy bez tłuszczu, smażymy go na oliwie, w której go marynowaliśmy). Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy by wszystkie składniki się połączyły.

Smacznego :)
Region:  Kuchnia włoska
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 3051 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin