|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gęś pieczona z owocami-niecodzienny rarytas !!! |
|
Poziom: średni Porcji: 4 PORCJE Głosów: 5 Ocena: 3.40 Składniki: - gęś
- 50g majeranku
- 30g czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1kg kwaśnych jabłek
- 100g moreli suszonych
- 150g rodzynek
- 100ml czerwonego wytrawnego wina
- 150ml oleju
- sól
- pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Gęś dobrze opłukać, ususzyć i natrzeć przyprawami. Jabłuszka umyć, pokroić na małe ćwiartki, wymieszać z rodzynkami i morelami, które wcześniej krótko sparzyliśmy w gorącej wodzie. Teraz naszą piękność faszerujemy i wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy około 40 min, podlewając małą ilością wody, zmniejszamy temp. do 150 st. i pieczemy kolejne 40 min. Pod koniec pieczenia naszą gąskę podlejmy winem i sosem z brytfanny! |
|
Opis / Uwagi: Pamiętajmy!!! Zaglądajmy do gęsi podczas pieczenia, odwróćmy ją a smaki się zleją a skórka upiecze się rumianie na chrupiąco. Po upieczeniu dajmy naszej ślicznotce momencik odpocząć.
Do naszej gęsi serwuje pieczone ćwiartki pieczonych ziemniaczków z oliwą, pieprzem, solą, czosnkiem i rozmarynem a na zimno polecam czerwoną kapustę z jabłkiem, cebulką i przyprawami z dodatkiem porządnej oliwy ekstra vergin!
Smacznego !!! |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis został dodany przez: jaceksz | Przepis czytano już 7627 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
hm... Dodał/a syladance dnia 2011-01-03 01:13:23
no właśnie, czytają przepis, czekałam na moment z ziemniakami z rozmarynem i nie zawiodłam się . Wsio po mistrzowsku:) na fotce wygląda to fantastycznie i podejrzewam, że smakowała obłędnie !!!
|
|
|
|